Feedback

Merhaba, Ben Hackney Belediyesi’nin sponsorluğunda Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin hazırlamış olduğu İşgücü Sağlığı Projesi Müdürü Ahmet HAVALI.

Hackney Belediye’sinin desteğiyle Kıbrıs Türk Toplum Merkezi olarak proje ortaklarımızla birlikte 13 mayıs 2019 tarihinde çalışmalara başladık.

Projemizin amacı :

  1. Hackney Belediyesi sınırları içerisinde, küçük (mikro) işletmelerde çalışan Türkçe konuşan emekçilerin iş ortamında daha sağlıklı ve mutlu olmalarını sağlamak, fiziksel ve zihinsel sağlıklarını iyi yönde etkilemek ve desteklemek.
  2. Çalışanlarda, sağlıklarının bozulması nedeniyle işten uzak kalınan süreyi azaltarak iş ve işgücü kaybını önlemek.
  3. Çalışanlara ihtiyaç duydukları sağlık konularında bilgilendirmeler yapılarak ve başvurulacak sağlık hizmetleri tanıtılarak dolaylı olarak hastaneye başvuru sayısını azaltmak ve NHS’in yükünü azaltmak.

Bir çok önemli araştırma projesi, Türkçe konuşan toplumda sigara içme, kalp ile ilgili hastalıklar, fiziksel aktivite eksikliği ve zihinsel – psikolojik sağlık sorunlarının yaygın olduğunu göstermektedir. Bu durumlar, çalışanların işyerlerinde mutsuz olmalarına ve / veya hastalık ve depresyonda dahil olmak üzere çeşitli sorunlar nedeniyle işlerini aksatmalarına veya kaybetmelerine neden olmaktadır.

İŞGÜCÜ SAĞLIĞI ÇOĞUNLUKLA GÖZDEN KAÇIRILDI BİZLER BUNU DEĞİŞTİRMEK İÇİN BU PROJEYİ HAZIRLADIK.

Proje başlangıcında toplamda 52 işyeri ve 208 emekçi ile çalışmayı hedefledik. Fakat bugün gelinen noktada 63 işyeri ve 223 emekçiye ulaştık. Proje kapsamında emekçilere 3 anket uyguladık. Birinci anket; projeye katılan emekçilerin mevcut sağlık durumlarını tespit etmeyi amaçladık ve bu bağlamda birinci anketi uyguladık. Anket çalışmasının sonucuna göre çalışanlarda ağırlıklı olarak tespit edilen 5 sağlık sorunu hakkında bilgilendirmelerin yapılması gerektiğine proje ortaklarıyla birlikte karar verdik.

Bu konular;

  1. Sağlıklı Beslenme
  2. Fiziksel Hareket
  3. Stresle Başa Çıkma Yolları ve Ruh Sağlığı
  4. Sigaranın Zararları ve Bırakma Yolları
  5. Alkolun Zararları ve Bırakma Yolları

Birinci anket çalışmasında tespit edilen sağlık sorunları ile ilgili bilgilendirmelerin yer aldığı el kitapçıkları hazırladık ve projeye katılan emekçilere dağıttık. El kitapçıklarının dağıtılmasından sonra ikinci anketi uyguladık.

İkinci anket; İşgücü sağlığı ile ilgili bilgi düzeylerindeki değişikliklerin tespit edilmesi amacıyla birinci anketten iki ay sonra uyguladık. Yapılan değerlendirmelerde bilgi ve davranış değişikliklerinin olumlu yönde olduğunu tespit ettik. Üçüncü anket; yapılan tüm bilgilendirmeler ışığında sağlık durumlarında ki iyileşmenin ne düzeyde olduğunun tespit edilmesini hedefledik.

Ek olarak, ürettiğimiz tüm dökümanları dil engellerini kaldırmak için iki dilli yani Türkçe ve İngilizce olarak hazırladık. Bu projenin reklamını yapmak ve Hackney Belediyesi sınırları içerisinde ki Türkçe konuşan toplum çalışanlarının ilgisini çekmek için medyayı ( özellikle Türkçe Konuşan ) kullandık. Ayrıca, Toplum Festivallerinde yer aldık (Day-Mer ve Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali).

Ayrıca; genel sağlığın, yaşantımızı pozitif anlamda nasıl etkileyebileceği konusunda da tavsiyelerde bulunmayı amaçladık. İlgili konularda web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan konunun uzmanları tarafından hazırlanan sunumları ve bilgilendirmeleri izleyebilir veya okuyabilirsiniz.

Bu projenin Mayıs ayı başında bitmesi gerekiyordu, ancak covid-19 nedeniyle projeye ara vermek zorunda kaldık. Daha sonra Hackney Belediyesi tarafından projenin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması talep edildi. Kilitlenme ve sosyal mesafeden dolayı, başlangıçta planladığımız semineri maalesef yapamadık. Bu nedenle, seminerde sunum yapacak olan profesyonellerden sunumlarını yazılı ve video kaydı olarak bizlere ulaştırmalarını rica ettik. Böylece bunları bir araya getirip katılımcılara web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaştırmayı hedefledik.

Proje sonunda çok olumlu geri dönüşler aldık. Örneğin; projemize katıldıktan sonra sigarayı bıraktığını söyleyenler, daha sağlıklı beslenmeye özen gösterdiğini belirtenler, egsersiz yapmaya gayret ettiğini söyleyenler ve kendilerine daha çok zaman ayırdığını belirten katılımcılarımız oldu. Sonuç olarak Hackney Belediyesi sınırları içerisindeki küçük işletmeleri baz alan bu projemizin amacına ulaştığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu projede bizimle birlikte çalışan ve uzmanlık alanlarındaki bilgi ve birikimlerini paylaşıp proje için belirlediğimiz hedeflerimize ulaşmamıza katkı koyan uzmanlara teşekkür ederim.

Bizlerle birlikte bu proje destek olan uzmanlarımız,

  • Dr. Mekella Mehmet Yeşil – Kadın Sağlığı,
  • Profesör Dr. Serkan Deveci – Erkek Sağlığı,
  • Dr. Akan Efe – Genel Sağlık,
  • Asım Dilaver – Spor / Egzersiz,
  • Ufuk Genç (Derman) – Ruh Sağlığı (Stres Yönetimi)
  • Dr. Teoman Sırrı – Sigara
  • Dr. Zehra Yılmaz - Ağrı
  • Gülay Nil Ermiya – İşyerinde Refah

Proje ortaklarımıza ve bizlerle sürekli iletişimde olan değerli yöneticilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum

  • Day – Mer ve Koordinatörü sayın Orhan Dil’e,
  • Derman ve Ceo’su sayın Nursel Taş’a,
  • Halkevi ve Koordinatörü sayın Yaşar İsmailoğlu’na,
  • Hackney Kıbrıs Derneği ve Koordinatörü sayın Cemile Gökşan’a,
  • Pekünlüler Derneği ve Genel Sekreteri sayın Çetin Özdemir’e
  • Sonsuz teşekkürler.

Projede çalışanlarının Anketimize katılımlarını teşfik eden işyerleri sahipleri / temsilcileri ve çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu projede emeği geçen Gülay Nil Ermiya, Ebru Kurtarankartal, Buse Konuksever, Dervişe Atalay, Reyhan Demir, Erim Metto ve Mirza Shipkolye’ye teşekkür ederim.

Son olarak, toplumumuz da, küçük işletmelerde çalışan kesim için çok önemli olan bu projeyi yürütme fırsatını bana veren, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi Mütevelli Heyetine ve Hackney belediyesine teşekkürü bir borç bilirim.

Saygılarımla,
Ahmet HAVALI
İşgücü Sağlığı Projesi Müdürü


It has been a pleasure working as a project officer on the Workforce Health Project. With my specialist background in well-being as a recent occupational psychologist graduate, being part of this project was a great experience. During this project, valuable knowledge has been collected for the Turkish speaking community and a positive impact was made on their physical and mental wellbeing.

With the support of the Hackney council, all the project partners, as well as the employees who took part in this research, we were able to reach the project aims.

Our project aimed to support Turkish speaking employees in the borough of Hackney in micro-businesses, in order to reduce amount of absenteeism due to ill-health. In order to tackle this issue, we aimed to understand and increase the physical and mental well being of employees.

We set out to recognise the employees individually, and collect information on their health. Based on the data collected, we provided verbal and also written information to them over 3 sessions/visits. Additionally, at the end of the project we delivered online seminars (due to the outbreak of covid-19) as well as employee information packs to help maintain the help we gave them during the 3 visits.

We successfully reached 63 businesses as well as 223 participants. During this research different areas were highlighted which seminars were designed around; smoking, drinking, healthy eating, exercise, stress management and well-being at work. Additionally, extra seminars were established which we believed would be beneficial to employees, these include; female health, male health and pain management for employees.

I believe there was a great need for this research, as there is lack knowledge of how much an individual’s physical and mental health can impact their productivity at work. There is particularly a lack of understanding within the Turkish speaking community, and a lack of knowledge about the help that is available to them. This research was found to be even more significant, as towards the end of the project we had an outbreak of a world-wide pandemic which has impacted working patterns as well as the way people view work. This did change the direction of how we delivered the project, but I believe it has also highlighted an area for future research. We must now understand the psychology employees during this period; e.g. how their work patterns and productivity have changed, and how this can impact their physical and mental wellbeing.

Overall, it has been a very insightful project and we are happy that this research was beneficial for the Turkish speaking community in the area of Hackney. We hope to deliver this on larger scales to other boroughs in London, and potentially outreach to other cities with a high population of Turkish speakers.

Gulay Nil Ermiya
Project Officer/Admin & Occupational Psychologist

Contact us

Telephone:

Address:

117 Green Lanes, London N16 9DA

Email:

info@tcca.org Ref: TCCA Health

Facebook:

fb.com/Tccahealth